Documentatie

4. De interpretatie van de rapporten > 4.2. Veelgestelde vragen over de rapporten > Hoe kan het dat mijn statistieken verschillen met die van een logfile-analyseprogramma?

Hoe kan het dat mijn statistieken verschillen met die van een logfile-analyseprogramma?

Van logfile-analyseprogramma's als Webalizer, AWStats, Plesk en Analog is bekend dat ze niet erg betrouwbaar zijn. Ze registreren vaak veel meer bezoek dan feitelijk het geval is.

Welke verklaringen zijn hiervoor?

1. Logfile-analyseprogramma's leggen niet alleen het menselijke bezoek vast, maar ook het bezoek van robots. Vaak zijn deze robots afkomstig van zoekmachines. Zij vragen pagina's op, slaan ze vervolgens op en gebruiken ze om in te zoeken. Er zijn ook robots die webservers regelmatig scannen op al bekende, kwetsbare software (bijvoorbeeld een versie van een forum waarin een beveiligingslek zit).

Alle door robots opgevraagde pagina's komen in uw logfiles terecht en daarmee in de statistieken van uw logfile-analyseprogramma. Het aantal bezoeken van robots kan per dag enkele tientallen bedragen. Vooral de bezoekersaantallen van relatief kleine websites worden hierdoor sterk beïnvloed.

Mtrack maakt geen gebruik van logfiles. Mtrack weert niet-menselijke bezoekers uit de rapporten.

2. Logfile-analyseprogramma's registreren ook de hits van vaste delen van de frameset, zoals bijvoorbeeld de navigatie. Mtrack meet alleen derelevante content-pageviews.

3. Logfile-pakketten leggen ook gedeeltelijk of foutief opgevraagde pagina's vast. Mtrack telt een pageview daarentegen pas als een pagina geheel is geladen.

4. Logfile-analyseprogramma's herkennen bezoekers alleen op grond van hun IP-adres. Achter één IP-adres (van bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk) kunnen echter meerdere bezoekers schuilgaan. Om individuele browsers te herkennen gebruikt Mtrack cookies.

Los van de onjuistheden van de achterliggende data bij logfile-pakketten, is er soms ook sprake van begripsverwarring. Logfile-pakketten rapporteren meestal geen unieke bezoekers, maar alleen aantallen bezoeken of hits.

Een vergelijking van het aantal bezoeken (of hits) bij een logfile-analyseprogramma met het aantal unieke bezoekers bij Mtrack gaat echter mank, aangezien één unieke bezoeker in een bepaalde periode meerdere bezoeken kan afleggen.