Documentatie

4. De interpretatie van de rapporten > 4.2. Veelgestelde vragen over de rapporten > Waarom kan de herkomst van een bezoek (referrer) soms niet worden vastgesteld?

Waarom kan de herkomst van een bezoek (referrer) soms niet worden vastgesteld?

Bij gebruikmaking van een gewone link naar uw website, kan Mtrack nagenoeg altijd de herkomst van het bezoek (referrer) vaststellen.

Er zijn drie situaties waarin Mtrack de referrer niet kan achterhalen:

1. Bij sommige redirects.

Soms worden bezoekers niet direct naar een website verwezen, maar gebeurt dit via een zogeheten redirect. Sommige redirects zorgen ervoor dat bij de meeste browsers de referrerinformatie verloren gaat. Meestal zijn dit redirects via JavaScript of een Meta-Refresh html-tag.

Een voorbeeld hiervan zijn de advertenties in het Adsense-deel van een Google Adwords-campagne. Deze werken met een JavaScript-redirect. Als u toch precies wilt weten hoeveel bezoeken er via het Adsense-deel van de campagne aan uw website worden gebracht, kunt u hiervoor in Mtrack clickin-tellers aanmaken.

2. Bij vertoning van een website in een 'vreemde' frameset.

Als de pagina's van een website worden getoond binnen een frameset op een ander domein, kan Mtrack de referrer niet vaststellen. De Mtrack-tellers staan dan namelijk op een ander domein dan in de adresbalk wordt weergegeven. De veiligheidsrestricties binnen JavaScript maken het onmogelijk informatie over dat andere domein in te winnen.

Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor bij Google Images. Uw website wordt hier getoond in een frameset van Google.

Ook als uw website een 'cloaking' frameset gebruikt, kan Mtrack de referrerinformatie niet vaststellen. In dat geval bevat de domeinnaam in de adresbalk een frameset, die vervolgens de pagina's van een ander domein laden.

In deze gevallen is het soms toch mogelijk meer informatie over de referrers boven water te krijgen (zie de link hieronder bij Relevante onderwerpen).

3. Bij een browser die de referrerinformatie niet of incorrrect doorgeeft.

Sommige sterk verouderde browsers geven de referrerinformatie niet altijd correct door. Bij sommige browsers (zoals Opera) is het mogelijk het doorgeven van referrerinformatie uit te schakelen. Een enkeling doet dit omdat hij/zij dit een verbetering van zijn privacy vindt.